• icon Festival Miluj svůj život
  • icon Ezotera prodejní výstava
  • icon Noviny Ezotera
image Miluj svůj život

7.7.-9.7.2017
49. mezinárodní festival ezoterických a duchovních směrů program
image Ezotera Praha

16.9.–17.9.2017
prodejní výstava zdravého životního stylu program
image Informační noviny Ezotera Informace o našich akcích a nových esoterních směrech ke stažení zde

Ulehčovat si práci v přípravě potravy a jejich konzervace pomocí různých vynálezů je dnes nedílnou součástí moderní kuchyně.

Protože přicházíme do styku i s různými technologiemi, o jejichž účincích mnozí moc nevědí, zařadili jsme je do srovnávací tabulky a podle prospěšnosti roztřídili alespoň nejznámější z nich.

Kuchyňské roboty s nízkými otáčkami, el. vaření a topení Mrazení zeleniny, horkovzdušné trouby Mrazení ovoce, vysokoobrátkové kuchyňské roboty MV trouby, UV, sušení, pražení uzení, ozařování

Neškodné - Sušení obilovin a luštěnin aj. semen, chlazení, vakuování

Minimálně škodlivé - Kuchyňské roboty s nízkými otáčkami, el. vaření a topení

Dočasně vyhovující - Mrazení zeleniny, horkovzdušné trouby

Nevyhovující - Mrazení ovoce, vysokoobrátkové kuchyňské roboty

Nebezpečné - MV trouby, UV, sušení, pražení uzení, ozařování 

V první skupině je vše, co by nám nemělo ani z dlouhodobého hlediska ublížit. Sem patří např. uchovávání potravin v chladu, zato zmrazování velmi vodnatých (jinových) druhů zelenin či ovoce se raději vyhýbáme.

Sušení je také vynikající proces pro dlouhodobé uchovávání, pokud jej využíváme pro celá zrna obilí, různých semínek nebo luštěnin. Jakmile ale budeme častěji konzumovat sušené ovoce a zeleninu, zcela jistě si s nimi přivedeme vážné zdravotní následky! Jak je to možné, když naši předci sušili různé potraviny běžně? Může za to fyzika - tj. proces stahování a tvrdnutí. Pojídáme-li tedy častěji sušené, pečené nebo dehydrované potraviny, zcela jistě nám přivodí různé deprese, deformace, nedokrevnost končetin a orgánů a nakonec infarkt nebo mrtvici. Rádi si bereme příklady od našich předků, ale ne vždy se to vyplatí!

Ještě bychom se zmínili o jedné metodě konzervování - VAKUOVÁNÍ.

Přestože ji každý zná, jen málo kuchařek ji denně využívá. A protože jsou vakuovací nádoby velmi drahé, vyrobili jsme si velmi levně vlastní. Zajímavé zjištění pro nás nakonec bylo, že je nejen mnohonásobně levnější, ale i spolehlivější, skladnější a variabilnější.

Co je vakuování? Hlavní zkázu potravin zapříčiňuje vysoce reaktivní kyslík a nežádoucí mikroorganismy, které jej potřebují k životu. Odsátí vzduchu, hl. kyslíku, a velké snížení tlaku a vlhkosti jim zajistí další ztrátu několika podmínek pro život.

Konzervace potravin vakuováním prodlužuje dobu trvanlivosti bez použití umělé chemie 3 až 5x a v mrazničce např. z 0,5 až na 3 roky!

Vakuování je vhodné i na svačiny, výlety či dovolené. V naší sadě se opakovaně používají vakuová víčka a skleněné nádoby z různých zavařenin, které se jednoduše využijí pro vakuování. Pokud se vakuové nádobky využívají na cestování, nemusíme je již vozit celé zpět, ale můžeme si ponechat jen samotná víčka. Jde o nejběžnější zavařovací sklenice o objemu 0,1 - 4 litry.

Proč vakuovat? Co vše lze vakuovat? Jak vlastně vakuovat? Příklady vakuování závitovými víčky TWIST, např: různé paštiky, slady amasaké, mák, omáčky, máslo ghí, sýry, tvaroh, mléko, syrová zeleniny, dušená zelenina, ovoce i mletá káva...

Ota a Petra Reissovi

www.minipekarny.cz

Autoři článku budou přednášet na toto téma na festivalu Miluj svůj život v Plzni v sobotu 8.7.2017 v Učebně B od 13.00 hod. a na další téma také v sobotu v Učebně E od 18.00 hod.

www.festivalmilujsvujzivot.cz

Tento článek může být volně šířen v nezměněné podobě s kontaktem na autora a s aktivními odkazy na internetové stránky včetně této poznámky.

  • Videa
  • Fotogalerie
  • Externí fotogalerie
image

Reportáž do zpravodajství RT TV

Shrnutí programu prodejní výstavy EZOTERA září 2014 - reportáž do zpravodajstvi televize RT TV CZ.
Reportáž do TV

REGIONALNÍ TELEVIZE CZ

EZOTERA 20.-21.9.2014

Spustit video


image

Reportáž z festivalu Miluj svůj život

Reportérka internetové televize Příznaky transformace Ava Chrtková a její rozsáhlá reportáž z festivalu MSŽ Plzeň 4.-6.7.2014.
Videoreport

Youtube kanál

Příznaky transformace

Spustit video


image

Videopozvánka na akci

Video pozvánka na festival Miluj svůj život 2012.
Shrnutí teze festivalu

Youtube kanál

festival MSŽ

Spustit video

image

festival Miluj svůj život

Fotogalerie z festivalu Miluj svůj život.
foto Ava Chrtková a Jan Salakvarda

mezinárodní festival

duchovních směrů

Vstup do galerie


image

EZOTERA prodejní výstava

Fotogalerie z prodejní výstavy EZOTERA..
Archiv agentury ANO

prodejní výstava

pro vás

Vstup do galerie

image

Miluj svůj život, festival Ezotera 26.-28.10.2012

Fotografie nadšence pana Klouby z Miluj svůj život, festival Ezotera 26.-28.10.2012.
Autor fotografií KLOUBA foto

kanál RAJČE idnes

Klouba

Prohlédnout


image

Miluj svůj život 2013

Další umělecké fotografie z nadšeného návštěvníka festivalu Miluj svůj život 2013.
Autor fotografií LUCKY MOUSE

kanál RAJČE idnes

LuckyMouse

Prohlédnout